Subodh Gupta (Hindiston) va Jeong Kvan (Janubiy Koreya)
"Shamol uchirgan tuz"
(Subodh Gupta installyatsiyasi)
Barcha seanslar
17.11.2025 12:00 — 13:30
17.11.2025 14:00 — 15:30
Biyennalening yakuniy kunlarida koreys buddist rohibasi va oshpazi Jeong Kvan hind rassomi Subodh Gupta bilan birgalikda maxsus gastronomik dasturda ishtirok etadi. Ushbu dastur Koreya ibodatxonalari taomlari va Buddaviylik ilk shakllangan, Guptaning vatani bo‘lgan Hindistonning shimoli-sharqiy mintaqasi Bixardagi vegetarian an’analari o‘rtasidagi chuqur tarixiy va falsafiy bog‘liqliklarni yoritadi.
Bixar — bu Siddhartha Gautama ma’rifatga erishgan Bodx-Gaya shahri, shuningdek, Osiyodagi eng muhim buddaviy ilm markazlaridan biri bo‘lgan qadimiy Nalanda monastir universitetining vatani. Aynan Nalandadan Xitoylik VII asr rohibi va olimi Syuanzang Markaziy Osiyo orqali — Buxoro va Samarqanddan o‘tib — Bixarda buddaviy falsafa va rohiblik amaliyotini o‘rganish uchun yo‘lga chiqqan edi. Uning yozgan asarlari keyinchalik Sharqiy Osiyodagi buddaviy tafakkurga, jumladan, Koreya madaniyatiga chuqur ta’sir ko‘rsatgan. Shu tarixiy va ma’naviy uzviylik Jeong Kvan va Subodh Guptaning hamkorligini O‘zbekiston bilan ramziy jihatdan bog‘lab turadi.
Jeong Kvan amaliyotidagi koreys ibodatxona taomlari zo‘ravonliksiz hayot, xotirjamlik, fermentatsiya va fasllar muvozanati tamoyillariga asoslanadi. Xuddi shunday, Bixardagi vegetarian oshpazlik an’analari ham buddaviy ta’sirni aks ettirib, soddalik, oziqlantiruvchi taomlar va barcha tirik mavjudotlarning muqaddasligini qadrlashni targ‘ib etadi. Yasmiq, guruch, mavsumiy ko‘katlar, tuzlamalar va tabiiy fermentlangan mahsulotlar koreys ibodatxona taomlariga xos estetik va axloqiy mantiqqa uyg‘un tarzda ifoda topadi.
Yakuniy dastur doirasida Jeong Kvan Biyennalening ochilish kunlarida tayyorlay boshlagan kimchini ishlatadi — u ko‘rgazma davomida sekin-asta fermentatsiyaga uchragan. Ushbu uzoq muddatli fermentatsiya jarayoni ruhiy amaliyotning vaqt ritmini — sabr, diqqat va o‘zgarishni — mujassam etadi. Bu taomning yakuniy dasturga kiritilishi jarayon va natija, urug‘ va meva o‘rtasidagi uzviylikni ifodalaydi — Syuanzang yo‘li, buddaviy almashinuv manzaralari va madaniy hamda gastronomik xotiraning davomiy yoyini eslatadi.
Jeong Kvan va Subodh Gupta birgalikda Osiyo madaniy tarixlari o‘rtasidagi uzluksiz, tirik va nafas oluvchi muloqotni ifodalovchi mushtarak merosning jonli talqinini namoyish etadi.
Ishtirok faqat oldindan bron orqali amalga oshiriladi, joylar soni cheklangan.
Ro‘yxatdan o‘tish tez orada ochiladi.